7 Ağustos 2013 Çarşamba

Gözlemcinin Not Defteri: #18 Kevin Kampl



Kevin Kampl, Sloven bir ailenin oğlu olarak Almanya'nın Solingen şehrinde 9 Ekim 1990'da dünyaya geldi. Kariyerine doğduğu şehrin mütevazi kulübü olan Solingen'de henüz yedi yaşındayken başlayan Kampl, kısa sürede dikkat çekerek Bayer Leverkusen'in kıskacı tarafından tutulup kulüp bünyesine katıldı. 1997 yılında girdiği Leverkusen ekibinde geçen 11 yılın ardından artık pişmek için kiralık gitmesi gerekiyordu. Greuther Fürth'ü seçti. Bu tercih ona pahalıya mal oldu. Sadece bir karşılaşmada forma giyebildi. Bayer Leverkusen ile kontratı kiralık dönüşünün ardından bitecekti. Aslında biraz da zor olanı seçip forma giymek için Almanya Üçüncü Lig ekiplerinden Osnabrück'e imza attı. Burada formayı düzenli olarak giyip sezon sonu VFR Aalen'e 200.000 Euro karşılığında transfer oldu. Henüz üç maça çıkıp iki gol iki asistlik performansı çizmişken tamı tamına üç milyon Avro'ya Red Bull Salzburg'a transfer oldu. Burada kilit nokta Alman futboluna modern şeklini veren isimlerden olan Ralf Rangnick tarafından seçilen bir isim oluşu. Açıkçası adı Beşiktaş ile anılıp ardından da Red Bull Salzburg'un Fenerbahçe'nin Şampiyonlar Ligi Ön Elemesi'nde rakibi olduğu andan beri en çok dikkatimi çeken isimlerden biri de Ralf Rangnick dersem abartmış olmam. Önemli bir projenin başında ve Kampl da bu projenin mihenk taşlarından biri.

Kampl, Alman vatandaşı da olduğundan ötürü milli takım kariyeri biraz sekteye uğramış vaziyette. Slovenler için U-21 seviyesinden itibaren forma giymeye başlayan Kampl, A milli seviyeye de yükselmiş ve 17 kez forma giymiş durumda. Aynı zamanda ülke futbolunun en önemli isimlerinden biri olarak gösteriliyor. Kariyerinde ise toplamda çıktığı 215 maçta 34 gol 57 asistlik performansa imza atmış durumda.

Özellikler

Merkez orta saha olarak göze çarpan ancak özellikle sol olmak üzere iki kanatta da görev alabilen, hatta forvet arkasında da forma giyebilecek bir isim olarak Kampl, versatil bir oyuncu olma özelliği taşıyor. Sağ ayağı baskın olan bir oyuncu. İlk etapta hızından yola çıkmalıyız diye düşünüyorum.Topla olan seri hareketleri ve sürekli olarak dikine ya da çapraza giderek rakibin alanını ekarte etme düşüncesinde. Top sürme yeteneği had safhada. Bu durum ortalama üstü olan oyun zekası ile de birleşince takımında ataklara yön veren isim olarak dikkat çekiyor. Top tekniğinin yüksekliği ve bileklerine olan hakimiyeti ise dikkat çeken başka bir unsur. Maç içinde sürekli olarak "key pass" girişiminde olduğu ve bunu kolaymış gibi göstermesi ise ona dair bir diğer ilginç nokta. Topsuz oyunda ise ona verilen göreve göre şekillenen bir isim. Üzerindeki görünmez eli çekerseniz Slovenya Milli Takımı'nda olduğu gibi etliye sütlüye karışmaz.

Gelelim eksiklere. Çoğu insanın aklına ilk olarak gelen soru "Acaba açık alan oyuncusu mu?" oluyor. Kısmen evet. Açıkçası kontra atak oyunu için biçilmiş kaftan. Özellikle skor avantajının ele geçirildiği maçlarda daha da baskın oynamasının bir sebebi de budur. Set oyunlarında ise eksiklerinin olmasına rağmen iyi uyum sağlayacağı oyuncular ile son derece tehlike arz edebilecek seviyede bir isim ki bunu da Red Bull Salzburg'da bire bir görebiliyoruz. Modern oyundaki orta saha oyuncularından istenen -özellikle bu mevkiilerden- şeylerden biri de ceza sahası içine girişlerdir. Buna karşın Kampl bunu pek icra etmiyor.  Son olarak da 1.80'lik boyuna rağmen hava toplarında sıkıntılar yaşadığını görüyoruz.

İleride Nereye Gider?

Yukarıda saydığım eksiklerin üzerine eğildiği takdirde çok kısa sürede tekrar Alman Bundesliga'sına dönüş yapacaktır. Top seviyedeki kulüpler için henüz erken olmasına rağmen kısa sürede kaydettiği gelişim( Aşağıdaki iki videoyu izlemenizi önereceğim) ona olan inancı arttırıyor. Üstüne bir de eğitici bir teknik kadro ile çalışıyor olması önem arz ediyor.

Fiyat Aralığı Ne Olur? 

Red Bull önemli bir sponsor. Buna karşın yine de kar amacı güttüklerini söylemek isteyeceğim. Konuşlandıkları ligin futbolcular açısından dezavantajlı olması sebebi ile çok büyük bonservis bedelleri isteyemeyeceklerdir. 3 milyon Euro'ya aldıkları Kampl'ı 3-5 milyon arası bir değere bırakacaklarını söylemek zor olmaz. Tabii ki içinde bulunduğumuz süreçte.

NOT: 1. Osnabrück
          2. Red Bull Salzburg

Ufuk Tolga Aldırmaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...