15 Temmuz 2012 Pazar

Kayserili Alışkanlıkları

Ülkemizin güzide şehirlerinden biridir Kayseri. Kayserili insanlar hakkındaki "malum" düşüncelerimiz ülkece kalıplaşmış durumda. Kalıplaşmış düşüncelere her ne kadar değer vermesem de bu yazı için kıyısından, köşesinden de olsa gerekli bir giriş oluşturacaktı.

Malumunuz, Galatasaray-Nordin Amrabat transferi uzun bir süre sonra da olsa gerçekleşti. Hem de sekiz milyon euro gibi bir meblağa. Biraz da "Ben istediğimi alırım!" mantığıyla hareket edilmiş olsa da konumuz bu değil, sonra değiniriz efendim. Bu transfer uzun zamandır kafamda olan, Kayserispor'un futbol pazarlamacılığı rolünü benimsemesi hakkındaki yazıyı yazmam için zorlayıcı etken oldu. Şöylece bir bakalım. Yakın tarihte Kayserispor'un sattığı futbolcular:

 Nordin Amrabat - Galatasaray 8 milyon Euro
 Hasan Ali Kaldırım - Fenerbahçe 3 milyon 750 bin Euro
 Serdar Kesimal - Fenerbahçe 4 milyon Euro
 Alexandr Amisulashvili - FK Krasnodar 3 milyon Euro
 Gökhan Emreciksin - Manisaspor 1 milyon Euro
 Gökhan Ünal - Trabzonspor 6 milyon 250 bin Euro
+Mehmet Topuz - Fenerbahçe 9 milyon Euro
  34.750.000 Euro yazıyla otuz dört milyon yedi yüz elli bin Euro.(Toplam kuvvetle muhtemel üç aşağı beş yukarı budur. Matematiğimiz zayıf, kusura bakmayın artık.)

Açıkçası şaka gibi bir rakam. Hatta bazı şakaların suratta yarattığı mecburi sırıtışın tezahürü. Ek olarak Kayserispor Basın Sözcüsü Sayın Oğuz Ortaköylüoğlu basına " Sekiz yaş üzeri kategorilerde üç yüze yakın futbolcu izlemekteyiz. Scouting sistemimizi kurduk." açıklamasını yapması da beni  müthiş tatmin eden bir açıklama. Gurbetçi futbolculara olan yakınlıklarını zaten biliyoruz. Hem yurt içi hem de yurt dışı yerli yeteneklerin üzerine eğilmeleri bu ihracatların devamının da geleceğinin işaretçisi. Ayrıca beğenirsiniz, beğenmezsiniz Süleyman Hurma gibi bu işleri tam bir Kayserili olarak yapan menajerin varlığı Kayserispor adına müthiş bir artı daha. Hatta olayın ciddiyetini kısaca bir örnekle açıklayalım. Kaçınız Kayserispor'un başkanının adını biliyorsunuz? Yanlış anlamayın, bilgi sorgulamak haddime değil. Durumun doğruluğunu ortaya koyma çabasındayım. 

Ertuğrul Sağlam ile başlayıp Tolunay Kafkas ile devam edip son yıllarda da Şota'nın varlığı ile de genç ve modernlik dinamizmini de kulübede bulunduran Kayserispor, alt yapıdan sorumlu olması için Hollandalı Gerard van Der Lem'i görevlendirdi. van Der Lem hem oyunculardan hem de antrenörlerden sorumlu olacak. Kısacası hem yönetimsel hem de futbol kademeleri anlamında Kayserispor güzel bir oluşum içerisinde. Bunu da pazarlama sayesinde kanıtlıyorlar. Dişlerini biraz daha sıkmaları ve doğru parçaları yerleştirmeleri halinde başarının gelmesi iş olmayacaktır. Sadece şu kazandıkları dudak uçuklatan parayı cimrilik yapmayıp aynı zamanda rasyonel bir biçimde kullansınlar yeter ki bu işi iyi yapacaklarından şüphem yok.

Ufuk Tolga Aldırmaz


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...