17 Eylül 2012 Pazartesi

Avrupa Ligi Grup Kuraları Üzerine


Şampiyonlar Ligi için yaptığımız düzeni Avrupa Ligi’nde de devam ettirelim istedim. Tek tek gruplara bakıyoruz efendim. Modumuzu bununla bulamasak bile güzel bir giriş olur diye düşünüyorum:



A Grubu: Liverpool, Udinese, Young Boys, Anzhi

Avrupa Ligi’nin dengeli gruplarından birisi. Young Boys harici diğer üç takım, gerek isim gerek geçmiş gerekse de “para” sayesinde birbirine kafa tutabilecek takımlar. Young Boys’un da geçtiğimiz yıllarda Avrupa arenasında fena bir futbol ortaya koymadan çeşitli sürprizler yapması da bu grubun neden denge gruplarından birisi olduğunu gösteriyor. Ağır topumuz Liverpool, teknik direktör ve kadronun bir kısmında değişime gidip daha “mütevazi”(Liverpool’dan birgün böyle bahsedeceğim aklımın ucundan geçmezdi.) bir takım haline geldiler. Swansea ile Premier League’de güzel futbolun timsali haline gelen Brendan Rodgers Liverpool’da bu anlayışı henüz oturtabilmiş değil. Basın, KOP ve Premier League’in genel rekabet ortamını da düşünürsek işi hakikaten zor. Rotasyon anlamında çok da geniş olmayan kadronun grubu tölere edeceğinden eminim fakat “Bu takım ileriki turları domine edecek!” şeklinde görüş bildirenlerin neyin kafasını yaşadıklarını gerçekten çözemedim. Deplasmanlarda toplayacakları puanlar yol haritalarını çizecektir. Udinese ise bu grupta en az Liverpool kadar şans tanıdığım diğer takım. Çok büyük kayıpları oldu ve bunun cezasını Şampiyonlar Ligi’ne kalifiye olamayarak çektiler. Sistem takımı olmaları en büyük avantajları.Bu ikiliyi zorlayacak olsa da gruptan çıkma olasılığına temkinli yaklaştığım Anzhi için ise en büyük avantaj ev sahibi olacakları maçlar. Bu maçları çok zorlanmadan alabilecekleri gibi bu arenalara pek alışık olmadıklarından direnç gösteremeyebilirler de. Çok ince bir çizgideler. Grubun dibi ise Young Boys’a ayrılıyor. İşleri hakikaten çok zor.

Dikkat Edilesi Oyuncular: Raheem Sterling-Liverpool, Allan-Udinese, Davide Faraoni-Udinese, Luis Muriel-Udinese, Mehdi Carcela-Gonzalez-Anzhi, Moreno Costanzo-Young Boys

B Grubu: Atletico Madrid, Viktoria Plzen, Hapoel Tel-Aviv, Academica

Son şampiyon ve son Süper Kupa’nın sahibi Atleti çok rahat. Kupa tarihinde grup maçlarından altıda altı yapan bir takım olmuş mudur bakmadım fakat böyle bir şey söz konusu değilse Atletico şu gruba bakınca bunun en büyük adayıdır. Kayıp olacaksa bunun tek adresi Stadion mesta Plzne olur. Çekler Beşiktaş’ın Avrupa Ligi ön elemesinde rakibi olduğu yıldan beri sürekli bir yükselişte. Oyuncu ihraç etmeye de başladılar. Eğlenceli bir takımlar. Grubun iki numarasının bana kalırsa tek adayıdır. Hapoel ve Academica’nın maçlara ise UEFA’dan elde edecekleri gelir için yapılan karşılaşmalar olarak tarihe not düşülür.

Dikkat Edilesi Oyuncular: Wilson Eduardo-Academica, Toto Tamuz-Hapoel, Marek Hanousek-Plzen

C Grubu: Marsilya, Fenerbahçe, Borussia Mönchengladbach, AEL Limassol

Dengeli gruplardan ikincisi. AEL harici üç takım birbirine üç aşağı beş yukarı en azından kağıt üzerinde denk takımlar. Yorum yapmak için kesinlikle zor bir grup fakat liglerdeki performansları da gördükçe tablo biraz daha netleşiyor.

Elie Baup’u sezon başında teknik direktörlüğe getiren Marsilya bu kararla birçok soru işaretini de kafalarda oluşturmuştu. Önce ön elemelerden gruplara kaldılar ve sonra Ligue 1’de tarihlerinin en iyi başlangıcını yaptılar. Aynı zamanda kayıplarının yerlerini genç oyuncularla doldurarak krizi de fırsata çevirmeyi becerdiler. Form durumları yüksek. Açıkçası oynadıkları oyun da Fenerbahçe’ye göre daha üst düzeyde. Formunu yakalayamamış Fenerbahçe’yi de göz önünde bulunduracak olursak perşembe günü oynanacak karşılaşmanın Fenerbahçe açısından çok zor geçeceğini düşünmekteyim. Avrupa arenasında ev sahibi olduğunuz karşılaşmaların önemini de göz önünde bulundurunca Marsilya’nın bu galibiyet ve genel çizdiğim tablo ile grubun bir numarasına aday olacağını söylemem yanlış olmayacaktır. İkincilik için ise şu an için Lucien Favre’nin ekibinin Fenerbahçe ile kafa kafaya olduğunu söyleyebilirim. İki takım da takımı tam anlamıyla oturtamadı ve sıkıntılar yaşıyor. Uzun periyot için bir şey dile getirmek zor. AEL ise bu grubun engelleyici diye tabir ettiğim takımı olacaktır. Bu takıma daha fazla puan kaybeden takım için gruptan çıkmak zorlaşacaktır. AEL’in ev sahibi olacağı karşılaşmanın Fenerbahçe için kritik olduğu aşikar fakat taraftar gruplarının açıklamaları iç rahatlatan cinsten. Yine de iş kesinlikle kolay değil.

Dikkat Edilesi Oyuncular: Paniel Mlapa-Mönchengladbach, Granit Xhaka-Mönchengladbach, Havard Nordtveit-Mönchengladbach, Jordan/Andre Ayew-Marsilya, Nicolas Nkoulou-Marsilya, Enoch Andoh-AEL

D Grubu: Bordeaux, Club Brügge, Newcastle United, Maritimo

Üçüncü torbadan gelen Newcastle United’ın tam işine gelecek bir grup. Kadro ve teknik adam kalitesi ile bu grubu rahatlıkla kaldıracakları düşüncesindeyim. En büyük rakipleri ise şüphesiz ki buralara alışkın olan Bordeaux. Bosko Balaban’lı zamanında Beşiktaş’ı çok zorlayan bir rakip olmalarından mıdır ya da Georges Leeskens’in teknik direktörleri olmasından mıdır bilemedim onları ne küçümseyebiliyorum ne de bu gruptan çıkarlar diyebiliyorum. Sürpriz yapabilecek bir takım. Maritimo ise Academica gibi elenmekten kurtulamayacaktır.

Dikkat Edilesi Oyuncular: Cheick Diabate-Bordeaux, David Simao-Maritimo, Vadis Odjidja Ofoe-Club Brügge

E Grubu: Stuttgart, Kopenhag, Steaua Bükreş, FK Molde

İlk iki bilet için üç takımın yarışacağı bir grup daha. Bruno Labbadia’nın öğrencilerini zor bir grup bekliyor. Alman takımı dişlerine göre olan fakat el kol sallayarak çıkacakları bir gruba düşmediler. Kopenhag ile birincilik için yarışacaklardır. Kopenhag’ın o İngilizvari stadyumda oynadıkları futbol ve son yıllardaki Avrupa karneleri gerçekten dikkat çekici. Steaua Bükreş ise büyük bir gelenek olmasına rağmen düşüşüne devam ediyor. Bu iki takımı zorlayacak isime sahip olmalarına rağmen güçlerinin yetebileceğini hiç sanmıyorum. Molde ise gerçekten sıradan bir takım. Dipteler.

Dikkat Edilesi Oyuncular: Magnus Wolff Eikrem-Molde, Shinji Okazaki-Stuttgart, Claudemir-Kobenhag

F Grubu: PSV, Napoli, Dnipro, AIK

Güzel ve dengeli bir grup daha. AIK’in son sırada yer alacağını garanti ediyorum. Üç numaraya adayım ise PSV. Evet, Hollanda futbolunun genel düşüşünün PSV’yi de vuracağını düşünmekteyim. Onları Juande Ramos’un takımı Dnipro’nun geçmesi bana kalırsa çok zor olmayacaktır. Yine de bu iki takım arasındaki –özellikle Ukrayna’daki- mücadeleler ikinci çıkış biletinin sahibini belirleyecektir. Napoli ise mutlak favorim.

Dikkat Edilesi Oyuncular: Bruno Uvini-Napoli, Omar El Kaddouri-Napoli, Lorenzo İnsigne-Napoli, Jeremain Lens-PSV,  Alexander Milosevic-AIK, Giuliano-Dnipro, Evgen Konoplyanka-Dnipro, Niko Kalinic-Dnipro

G Grubu: Sporting Lisbon, Basel, Genk, Videoton

Geçen yılın kupa ikideki flaş takımı Sporting, bu yıl da grubu birincilikle tamamlayıp başarısını devam ettirecektir. İkinciliği kapmak ise kolay olmayacak. Basel çok kan kaybetti. Genk ise sürpriz yapabilecek potansiyelde. Videoton adını görünce açıkçası içim acıyor. Şenol Güneş ve takımı böyle bir ekibe elenmeyi hak etmiyordu. Şu görece kolay grupta bile son sırada yer almaları çok büyük olasılık. Bu grup ratingin düşük olduğu grupların başında gelecektir.

Dikkat Edilesi Oyuncular: Ricky van Wolfswinkel-Sporting, Zakariya Labyad-Sporting, Aleksandar Dragovic- Basel, Mohamed Salah-Basel, Jelle Vossen-Genk

H Grubu: Inter, Rubin Kazan, Partizan, Neftchi

İsim olarak ilk iki torbanın Şampiyonlar Ligi, son ikinin ise “Avrasya Kupasıvari” bir havası var. Kurban Berdyev’in ekibi bu ufak çapta düşüşlerini grup birinciliği ile geçiştirecek potansiyelde. Inter’in gençleşmesi ve daha  da önemlisi dengesizleşmesini kullanabilirler. Yine de neresinden bakarsanız bakın Inter kolay lokma olmayacaktır. İlk iki için takımlar hazır gibi duruyor. 24.2 yaş ortalamasına sahip Partizan için ise çok güzel bir deneyim yılı olacaktır. Neftchi ise Azeri futbol devrimini yaptı. Onlar için de büyük heyecan olacaktır ama bu gruptan puan almayı başarırlarsa hakikaten ben onları başarılı sayacağım. İşleri çok zor. Güzel bir deneyim olacaktır.

Dikkat Edilesi Oyuncular: Jose Salomon Rondon-Rubin Kazan, Coutinho-Inter

I Grubu: Lyon, Athletic Bilbao, Sparta Prag, Hapoel Kiryat

Lyon mutlak favori. Athletic’in güç kaybı fazlaca. Sparta Prag’ın onları geçebilecek potansiyeli olmasa da deneyeceklerdir. Hapoel ise hakikaten vasatın da altında bir takım. Neftchi gibi puan alırlarsa başarılı sayılacakları bir gruptalar.

Dikkat Edilesi Oyuncular: Oscar de Marcos-Athletic, Ander Herrera-Athletic, Vaclav Kadlec-Sparta Prag

J Grubu: Tottenham, Panathinaikos, Lazio, Maribor

Sloven ekibi haricinde diğer üçlü isim olarak Şampiyonlar Ligi’nde bir grupta eşleşseler sırıtmazlardı. Denge gruplarının sonuncusu. Takımlar öyle ilginç ve dengesiz ki kimin ne yapabileceğini kestirmek çok zor. Lige kötü başlasa da Tottenham’ın birinciliğin en büyük adayı olduğunu düşünüyorum. Lazio ve Panathinaikos ikincilik için kapışacaklardır. Lazio bir adım önde. Partizan gibi genç bir takım olan Maribor için de bu devlerle karşılaşmak güzel bir deneyim olacaktır. 

Dikkat Edilesi Oyuncular: Kyle Walker-Tottenham, Gylfi Sigurdsson-Tottenham, Ibrahim Sissoko-Panathinaikos, Libor Kozak-Lazio

K Grubu: Bayer Leverkusen, Metalist Kharkiv, Rosenborg, Rapid Wien

Leverkusen favori. Yine de diğer üç takım da tekin olmayan takımlar. Ne yapacakları belli olmaz. İkinciliğe üç takımın da adını yazdırabileceğini düşününce hakikaten zor bir kura olduğunu görüyoruz. Yine de Metalist’in kadrosu ile fark yaratıp ikinciliği alacağını düşünüyorum. Rapid üç, Rosenborg dört…

Dikkat Edilesi Oyuncular: Taison-Metalist, Karim Bellarabi-Bayer Leverkusen, Daniel Scwaab-Bayer Leverkusen, Terrence Boyd-Rapid Wien, Tarik Elyounoussi-Rosenborg

L Grubu: Twente, Hannover, Levante, Helsingborg

Zor kura, zor grup. Tabii yorumlama açısından. Mirko Slomka’nın Hannover’i birinciliğin en büyük ve bana kalırsa da tek adayı. Twente’nin ise potansiyelli bir kadrosu var lakin Bursaspor karşısında da gördüğümüz gibi dengesiz sonuçlara açıklar. Levante’nin de La Liga’da gördüğümüz gibi tehlikeli bir rakip olması ikincilik biletinin zor kapılacağını işaret ediyor. Yine de bir tık Twente önde. Helsingborg ise dibe demirleyecektir. Levante bu arenayı pas geçip lige odaklanmadığı takdirde tabii ki.

Dikkat Edilesi Oyuncular: Leroy Fer-Twente, Nacer Chadli-Twente, Artur Sobiech-Hannover 96

Ufuk Tolga Aldırmaz


2 yorum:

  1. Yazılarında seyirci desteğinden hiç bahsetmiyorsun, dikkatimi çekti. Belki sadece saha içi kısmını konuşmak istediğindendir bilemem. ama j grubunda tottenham hariç öyle güçlü 3 tribün var ki çok etkili olacaktır o grup için bu destek.

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir noktadan yakalamışsın kesinlikle. Sadece saha içi konuşma alışkanlığım var evet bunu kabul ediyorum. Buna karşı Liverpool'un olduğu grupta KOP'tan bahsetmem gibi can alıcı noktalara değinmeye çabalıyorum. Beşiktaşlı olmamdan kaynaklı olabilir belki bilemiyorum ama Avrupa tribünlerini (ultras, Gate gibi kültürleri tenzih ediyorum) çok fazla etkili bulduğumu söyleyemem. Genel ambiyansa, saha koşullarına, mevsim şartlarına toptan bakmayı yeğliyorum açıkçası. Madem J grubundan örnek verdin o noktayı açıklayayım: Maribor'un kadro kalitesinin vasatlığını hiçbir tribün örtemeyecektir. Lazio ve Panathinaikos tribünlerinin de eşit derecede etkili olacağını düşünüyorum. Hakikaten her anlamda ortada bir eşleşme :) Umarım açıklayıcı olmuştur. Yorumun için teşekkür ederim

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...