12 Eylül 2012 Çarşamba

Şampiyonlar Ligi Grup Kuraları Üzerine

Önce moda girelim:

Yalan yok gerçekten özlemişim. Bir hafta kaldı, başlıyoruz. Başlamadan önce de turnuvanın geneline bir bakış atalım istedim. Ne olursa olsun ya da kim olursanız olun bu arenanın gerçekten şakası yok. Herhangi bir takımın herhangi bir rakibine karşı ne olursa olsun şansı vardır(Uzağa gitmeyin Beşiktaş-Liverpool örneği var). Grup grup gidiyoruz tabii.

A Grubu: Porto, Dinamo Kiev, Paris Saint-Germain, Dinamo Zagreb

Kuvvetle muhtemel PSG yetkilileri totem olarak yönetim tarafından önümüzdeki yıllarda da kura çekimlerine katılmakla görevlendirileceklerdir. Muhtemel rakiplere baktığımızda özellikle bir ve iki numaralı torbadan hangi takımları çekmek istersiniz tarzı bir soru sormuş olsak, o yetkililer üç aşağı beş yukarı bu takımları söylerlerdi. Carlo Ancelotti'nin öğrencileri Zlatan İbrahimovic'in de liderliğinde bu grupta mutlak favori. Güç kaybeden Porto ve önemli transferlere imza atan Dinamo Kiev ikincilik için mücadele edecek. Bu noktada Porto'nun küçümsenmeyecek bir rakip olduğunu belirtmekle birlikte Yuri Semin'in doğru transfer politikası ile var olan cevherleri daha rahat işleyebilecek konumda olduğunun da altını çizmek istiyorum. Grubun kilit maçları bu iki takım arasında oynanacak maçlar olacaktır. Dinamo Zagreb ise bu turnuva için tam tabir ile vasat bir takım ve dipteki yerleri hazır. Hele ki Milan Badelj gibi kadronun en önemli isimi olarak gösterilebilecek bir futbolcuyu kaybettikleri transfer döneminin ardından...

Dikkat Edilesi Oyuncular: Jackson Martinez-Porto, James Rodriguez-Porto, Brown Ideye-Dinamo Kiev, Ante Rukavina-Dinamo Zagreb.

B Grubu:  Arsenal, Schalke 04, Olympiakos, Montpellier

Birinci torbanın görece en güçsüz takımlarından biri olan Arsene Wenger'in takımı Arsenal çok kan kaybetti. Tam anlamıyla ezber olan ilk cümlenin ardından katıldığım noktalar olsa da lig başlangıcı itibari ile fena futbol oynamadıklarının altını çizmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Kadro derinliği konusunda sıkıntı yaşayabileceklerini öngörmekteyim. Birincilikleri çok büyük bir sürpriz olmazsa garanti. Onları zorlayabilecek yegane takım ise Schalke 04. Huub Stevens bu grup için yeterli kalitede bir kadroya sahip. İkincilik potansiyellerini yansıtırlarsa iş değil. Üçüncülük ise muamma. Pire ekibi Olympiakos, Yunanistan'ın genelinde olduğu gibi zor günler geçiriyor. Kadrolarına çok kaliteli isimler katamadılar. Tipik bir Fransız takımı olan Montpellier'in ilerleyen haftalarda açılacağını düşünecek olursak Olympiakos'un yeri grubun son sırası gibi görünüyor. Rene Girard, Olivier Giroud'nun yerini Emmanuel Herrera ile doldurmaya çalışıyor. Eğer kadroya oturursa işleri daha da kolay olacaktır. Bu arada Arsenal-Giroud-Montpellier ekseninde Fransa'daki maç kendi içinde büyük bir hikaye de içeriyor deyip, grubu kapayalım.

Dikkat Edilesi Oyuncular: Younes Belhanda-Montpellier, Giannis Fetfatzidis-Olympiakos,Teemu Pukki-Schalke 04.

C Grubu: AC Milan, Zenit St.Petersburg, Anderlecht, Malaga

Arsenal ile birlikte ilk torbanın alt sıralarındaki takımlardan biri de Milan. Büyük kayıplar yaşayıp büyük bir kadro sirkülasyonuna girdiler. Yıkılmadık, ayaktayız mesajı vermek için bu sezonu yaşayacaklar. Şekil itibari ile benzer olmasa da biraz da Beşiktaş'ın durumuna benzetiyorum durumu. Karşılarında ise transferin son günü delirip, manyaklaşıp, çıldırıp artık ne derseniz; paraları Türk reklamlarından heveslenip deli gibi saçmaya başlayan bir Zenit var. Luciano Spaletti'nin varlığı ve var olan önemli çekirdek kadro bile açıkçası Milan'a kafa tutabilecek durumda idi. Hulk ve Axel Witsel'in adapte sürecini çabuk geçirirlerse takıma daha da büyük katkı sağlayacakları aşikar. Zenit'i favori gördüğüm malum sanırım. Milan'ın ne olursa olsun bu grubu ikinci tamamlayacağı da Zenit'in favoriliği kadar aşikar olan bir diğer şey. Üçüncü sıraya tartışmasız adayım ise Malaga. Manuel Pellegrini'nin oynattığı futbol göz dolduran cinsten. Anderlecht ise yol kesici ya da hedefe ulaşmada aksattırıcı takım olarak karşımıza çıkacaktır.

Dikkat Edilesi Oyuncular: M'baye Niang-Milan, Stephan El-Shaarawy-Milan, Isco-Malaga, Fabrice Olinga-Malaga, Juanmi-Malaga, Dieumerci Mbokani-Anderlecht.

D Grubu: Real Madrid, Manchester City, Ajax, Borussia Dortmund

Gerçek Şampiyonlar Ligi'ne hoş geldiniz. Bu grup için söyleyeceğim şeylerin hepsi temenniden ibaret olacak fakat Ajax'a gerçekten yazık oldu diyebiliriz. Temennim; Borussia Dortmund'u bir numaralı sırada görmek. Manchester City'nin bu yıl buraya daha fazla asılacağını düşünecek olursak Borussia'nın ve daha da ötede Jürgen Klopp'ün işi çok zor. Realist bakış açısıyla Real Madrid'i bir numaralı sırada görmemiz kuvvetle muhtemel.

Dikkat Edilesi Oyuncular: Christian Eriksen-Ajax

E Grubu: Chelsea, Shakhtar Donetsk, Juventus, Nordsjaelland

Nordsjaelland makus talihine yenik düşecektir. Onların dışında üç takımdan hangisi ilk ikiye giremeyecek olursa şaşırmam fakat Chelsea'nin artık tecrübe farkıyla bir adım önde olduğunu düşünüyorum. Atletico Madrid maçı yanıltıcı olmamalı. İkinci sıra bileti için de tecrübe ve istikrar faktörü ile Shakhtar'ı aday gösteriyorum; ancak yazdığım gibi Juventus da ikinci olsa veyahut Chelsea de elense şaşırmayacağım. Gerçekten zor bir grup.

Dikkat Edilesi Oyuncular: Cesar Azpilicueta-Chelsea, Paul Pogba-Juventus, Henrikh Mkhitaryan-Shakhtar

F Grubu: Bayern München, Valencia, Lille, BATE

Bayern elini kolunu sallaya sallaya çıkacak, orası kesin. Diğer üç sıra için belirleyici faktör Lille'in performansı olacak. İkincilik için Valencia favorim olsa da Lille'in onları zorlayabilecek potansiyelde olduğu da su götürmeyen cinsten fakat BATE'nin bu turnuvada istikrarı yakalamış olması üçüncülük için bir sürpriz gelebilme ihtimalini de arttırmıyor değil. Dengeler biraz pamuk ipliğine bağlı fakat Valencia çıkış için son derece ağır bir top.

Dikkat Edilesi Oyuncular: Lucas Digne-Lille, Renan Bressan- BATE

G Grubu: Barcelona, Benfica, Spartak Moskova, Celtic

Açık konuşmak gerekirse açıp da izleyeceğim maç sayısı şu grupta bir ya da ikiyi geçmez. O da, olursa, Barcelona ve Benfica arasındaki karşılaşmalar olur. Başladığı gibi biter tabiri grubun şu sıralaması için var edilmiş olabilir. Tıpkı Bayern gibi Barcelona da el kol sallayarak bu grubu bitirecektir. Diğer üçlüden de sürpriz çıkma olasılığı çok çok düşük. Tek sorun, Benfica'nın kış şartlarında Moskova deplasmanında neler yapacağı.

Dikkat Edilesi Oyuncular: Nemanja Matic-Benfica, Nicolas Gaitan-Benfica, Eduardo Salvio-Benfica, Romulo-Spartak, Rafael Carioca-Spartak.

H Grubu: Manchester United, Braga, Galatasaray, Cluj

Geldik temsilcimizin grubuna. Aynı zamanda bu grup organizasyondaki son grup. Geçen yıl erken elenerek 5-6 yılda bir bu tarz sürprizlere imza atan Manchester United, açıklamalardan da anladığımız üzere işin son derece sıkı tutacak. United, geçmiş yıllarda temsilcilerimizle karşılaşan ve galibiyete yatkınlığımızın da bulunduğu bir ekip. Gerçekten de korkutucu bir kadroya sahip olmalarına rağmen yaşanılan sakatlıklar özellikle forvet hattında Sir'ün geniş olan ellini daraltmış durumda fakat yine de iş hiç de kolay değil. Hele ki deplasmanda United'a karşı başlamak işi daha da zorlu kılan unsurlardan birisi. Çok büyük ihtimalle kaybedilecek fakat "kayıp" olmayacak bir maç olacak. Beni daha çok korkutan ise beşinci maç. Gruptan çıkmayı garantileyemedikleri taktirde TT Arena'daki maçtan ekstra puan çıkışı kolay olmayacaktır.

İkinci torbadan çekilen Braga ise gerçekten diğer rakiplere nazaran çok daha "istenilebilir" bir rakipti. Kadronun tartışmasız en önemli isimi olan Lima'yı da kaybetmeleri ile daha da dişe göre bir rakip haline geldiler. Geçen yıl Beşiktaş'a -bana kalırsa şanssızca- elenmeleri yanıltıcı faktör olmamalı. İyi bir takımlar ve gününde oldukları takdirde puan alamayacakları topluluk sayısı çok az. Özellikle deplasmanda alınacak olan üç puan tur için altın tepside sunulmuş bir anahtar olabilir fakat son maçın bu deplasmanda oynanacak olması işin zorluk derecesini arttıran cinsten.İçerideki maçlar ise gruptan çıkmak istediğiniz takdirde her halükarda kazanılması gereken maçlardır. O yüzden özellikle belirtmekten kaçınıyorum.

Son torbadan çekilen Cluj da Avrupa Ligi'nde sırıtmayacak bir takım olarak gözümüze çarpıyor. İçte ve dışta vasat oynayarak alınabilecek altı puan var. Deplasman mücadelesinin zor olacağını kabul ediyorum fakat Galatasaray hazır olduğu takdirde Cluj'un gerçekten çok üzerinde bir takım. Braga'ya olmasa bile Cluj'a kaybedilecek olan puanlar Galatasaray'ın önündeki en büyük engel olur. Forvetleri Pantelis Kapetanos önemli ve etkili bir isim. Dikkat edilmeli. Genellikle potansiyelli isimlerden kurulu bir takımlar. Üç ve dördüncü maçı onlara karşı oynamak lehte bir durum olarak göze batıyor.

Dikkat Edilesi Oyuncular: Selçuk İnan-Galatasaray, Pantelis Kapetanos-Cluj, Hugo Viana-Braga

Ufuk Tolga Aldırmaz




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...