1 Ocak 2012 Pazar

Kasketli Adam:Helmut Schön

Almanya’nın gelmiş geçmiş en büyük teknik direktörü olan Helmut Schön 15 Eylül 1915 Dresden/Almanya doğumlu.  Haklı olunarak Batı Almanya’nın başında yaptıkları ile anılır.

Babası bir antika dükkanının sahibiydi. O zamanlarda yaşayan çoğu insan gibi vasat bir hayatı vardı. Üstelik zor yıllardı. İkinci Dünya Savaşı’nı da görmüşlüğü vardır. Kendisini bu vasatlıktan sıyırmak istiyordu. Üstelik de saygın bir kişi olma hayali vardı babasının. Bu ikisini birden futbolda bulacaktı. Herhalde bunu ona söyleselerdi kendisi bile inanmazdı Bay Schön’ün.

Futbolculuğunda Dresdner forması giyerken dikkatleri üzerine çeker. Uzun boylu bir forvettir kendisi. Burada 1943 ve 44’de lig 1941 ve 1942 yıllarında da kupayı kazanırlar. Bu yıllarda Schön iki kez de gol kralı olmuştur. Milli takım formasını da savaş sebebiyle sadece 16 kez giyebilmiştir. 17 kez de fileleri havalandırmıştır. Futbolculuk hayatında da toplamda 700 maç ve 650 gol vardır. İnanılmaz rakamlar gerçekten değil mi?

Teknik direktörlük kariyerine Saksonya’da başladı. Frederikstadt’ta antrenör-oyuncu rolünü üstleniyordu.  Saksonya o yıllarda bölünmüş olan Almanya’nın Doğu tarafındaydı. Bu, Schön’ün hem görüşlerine hem de çalışma hayatına tersti. Çalışma hayatına ters olmasının sebebi siyasetin futbola etki ediyor olmasıydı. Bu had safhaya ulaştığında Batı Almanya’ya göç etti. Göçten sonra da Hamburg’da futbola tekrar geri döndü. 1951 yılında da Hertha Berlin’in başına geçti. Daha sonra Köln ve Wiessbaden takımlarını çalıştırdı. 1952 yılında ise o zamanlar Fransız işgalinde olan ve bir süre sonra bağımsızlığını ilan eden Saarland’ın başına geçti. Hatta 1954 Dünya Kupası elemelerinde Almanya ile aynı grupta yer aldılar ancak Almanya kupaya giderken Saarland evinde kalıyordu.

1956 yılında Sepp Harberger’in özel isteği ile Batı Almanya’nın yardımcı teknik direktörü oluyordu. 1964 yılına kadar bu mevkiide kalan Schön, bu yıldan sonra Harberger’in görevini bırakması ile takımın başına geçiriliyordu.

Başarılarını ayrıntılı bir şekilde anlatmayacağım. Ne benim gücüm yeter ne de sizin okumaya mecaliniz kalır. 1966 DK finalinde İngiltere’ye uzatmalarda yenildiler. 1970 DK’de üçüncü oldular. 1974 DK’de Hollanda’yı mağlup ederek kupayı müzelerine götürmeyi başardılar.

Aslında ilk kupalarını 72 Avrupa Şampiyonası’nda SSCB’yi yenerek kazandılar. 76’da da finalde Çekoslavakya’ya elendiler.

1978 Dünya Kupası’na gitmeyi garantilediklerinden sonra Schön bu turnuvanın son turnuvası olduğunu ilan etti. Başarılı sayılamayacak bir turnuvadan sonra bizim çok iyi tanıdığımız Jupp Derwall takımın başına geçiyordu.

Batı Almanya ile çıktığı 139 maçta 87 galibiyet, 30 beraberlik ve 22 yenilgi aldı. Dünya Kupaları tarihinde en fazla maça çıkan ve en fazla galibiyet alan teknik direktör oldu.Onu farklı kılan bilindik Alman disiplininin yanına göze hoş gelen futbolu takımına empoze ettirmesiydi. Bugünkü Almanya gibi dersek yanılmayız herhalde. Farkları Müller, Beckanbauer gibi hala saygıyla anılan efsanelerinin olması ve 4-3-3 oynamaları olsa gerek.

Dünya onu eşofman giyen ve kasket takan adam olarak tanıdı. Kasketli adam, 1966 yılında Alzheimer’a yenik düştü ve vefat etti. Geride koskocaman bir ülkenin neredeyse bütün futbol tarihini ve mükemmel bir ismi bıraktı: HELMUT SCHÖN! 

Başarılar

Batı Almanya ile bir kez Dünya Kupası (1974)

Batı Almanya ile bir kez Avrupa Kupası (1972)

Batı Almanya ile bir kez Dünya Kupası İkinciliği (1966)

Batı Almanya ile bir kez Dünya Üçüncülüğü (1970)

Batı Almanya ile bir kez Avrupa İkinciliği (1976)

Ufuk Tolga Aldırmaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...