18 Eylül 2013 Çarşamba

Gelecekten Geliyorlar



UEFA Youth League'i uzun uzun açıklamaya niyetim yok. Sevgili Oğuzhan Oğuz, "Geleceğin Şampiyonlar Ligi" başlığında uzun uzadıya doyurucu biçimde bilgiler vererek açıkladığı turnuva başlıyor. Ben de onun açtığı yolda kademesine girmeden edemedim. Sağ olsun Oğuz'un da fikir bazında katkıları ile UEFA Youth League'in yıldız adaylarından ufak çapta bir liste hazırladım. Ondan geriye sayacağız.

10. Sefa İşçi:

23 Mart 1996 doğumlu Sefa İşçi Türk kökenli bir Belçika vatandaşı. Futbol yaşantısına başladığı Gent'ten 2012'de Anderlecht'e transfer olarak çıkışını yaşadı. Stoper olarak görev alan Sefa, U15 seviyesinden itibaren Belçika Milli Takımı'nın alt yaş kategorilerinde defalarca görev aldı. Zaman zaman orta sahada savunmaya kırık olarak da görev alan Sefa, kendini geliştirmeye çok bir isim. Kuvvetle muhtemel son döneme damga vuran Belçika alt yapısı eğitimi almış Sefa için Türk Milli Takımı'nın da bir girişimi olacaktır. İlk etapta ayağına olan hakimiyeti ve boy avantajını kullanan tipik yumuşak stoperleri andıran Sefa'nın gelişimi sürecektir. En büyük avantajı ise soğukkanlılığı. İlerleyen dönemde açıkçası kişisel tercihleri hangi noktaya geleceğini de gösterecektir.

9. Sandro Ramirez:

Alt yaş kategorileri işin içine girince hele ki alt yapı organizasyonlarında Barcelona'yı anmadığınızda bir şeyler eksik kalır. Sandro Ramirez de Barcelona'dan. 9 Temmuz 1995 doğumlu Ramirez İspanya Las Palmas doğumlu. 14 yaşında girdiği La Masia'dan yükselişi de bu yaz başı oldu. İspanya İkinci Ligi'nde yarışan Barcelona B takımının bir parçası haline geldi. İspanya Milli Takımı'nın alt yaş kategorilerinde özellikle dikkat çeken Ramirez santrafor olarak görev yapmakta. Bir süper star haline gelir mi bilinmez ama Avrupa fubolunda kendine yer edinmek için gerekli olan özgeçmişe sahip. Fark yaratacak potansiyellerden biri daha.

8. Ruben Loftus-Cheek:

Chelsea alt yapısının son mahsüllerinden biri olan Loftus-Cheek, 23 Ocak 1996 doğumlu. İngiliz 96 jenerasyonun en önemli parçalarından biri olarak görülen Loftus-Cheek orta sahanın göbeğinde tekniği ile fark yaratıyor. "İleride Chelsea'nin vazgeçilmezlerinden olacak." gözüyle bakılmasına onun gelişimine ket vurur mu bilinmez ama oyun anlamında olgunluk kazanması gerektiği su götürmeyen cinsten. Jose Mourinho'nun elinde işlenmemesi için hiçbir sebep göremiyorum. Gözler onun üzerinde.

7. Queensy Menig:

Alt yapısı ile her zaman için dikkatleri üzerine toplamış olan bir diğer kulüp Ajax'ta top koşturan Queensy Menig, 19 Ağustos 1995 Amsterdam doğumlu. Forvet hattının her bölgesinde oynayan Menig'i net olarak tarif etmek istiyorsak sanırım santrafor kelimesini kullanmalıyız. 12 yaşında girdiği De Toekomst'a adımını atan Menig hızı ve yaratıcılığı ile ön plana çıkıyor. Modern oyunda yer alan santrafor görevini üstlenen her isimde olması gereken melekelere azar azar da olsa sahip konumda. Hocaları gelişimini devam ettirdiği takdirde o büyük sıçramayı yapacağı fikrinde birleşmiş durumda. Heyecan verici potansiyeli gözlemlenmeyi hak ediyor.

6. Chuba Akpom:

Sandro Ramirez'de dile getirdiğim gibi nasıl ki Barcelona'yı bu tip organizasyonlarda anmadan geçemiyorsak Arsenal'ı da o biçimde geçemeyiz. 9 Ekim 1995 Londra doğumlu Chuba Akpom yaşına rağmen sahip olduğu fizik ile direkt olarak dikkatleri çekiyor. İngiliz pasaportuna sahip olan ve santrafor olarak mücadele eden Akpom için İngilizler "Jack Whilshere'dan sonra Arsenal alt yapısındaki en heyecan verici İngiliz yetenek." görüşünde uzlaşmış vaziyette. Profesyonel sözleşmeye imzasını atan Akpom, Oliver Giroud'nun sakatlandığı son Sunderland maçı ile ilk kez Arsenal formasını da giymiş oldu. Fiziğinin yanı sıra top tekniği, bitiriciliği ve üstün hızı ile de varlığını sürdüreceğini belli ediyor.

5. Adnan Januzaj:

5 Şubat 1995 Brüksel doğumlu olan Januzaj, Kosova asıllı Belçika vatandaşı bir isim. On yaşında girdiği Anderlecht alt yapısında dikkatleri üzerine çeker. Manchester Unitedlı gözlemcilerin dikkatini çeker ve 2005 yılında giriş yaptığı Anderlecht'ten 2011 yılında Manchester United'a geçiş yapar. Sir Alex Ferguson'un göz bebeklerinden biri haline gelen Januzaj, Ferguson tarafından "Fazlasıyla dengeli, ne yaptığını bilen ve akıllı bir oyuncu." olarak tarif edilir. Geçtiğimiz sezon Ferguson ona West Bromwich Albion'a karşı forma şansı da verir. Bu sezon başında da kampa katılır. forvet hattının kanatlarında özellikle de sol tarafta oynayabilen Januzaj Belçika Milli Takımı'nın da alt yaş kategorilerinde formasını giydi.

4. Nathan Ake: 



18 Şubat 1995 doğumlu Nathan Ake Chelse alt yapısına 2011 yılında Feyenoord'dan eklendi. Stoper ve orta sahada savunmaya kırık biçimde oynayabilen Ake lider ruhu ve saha içindeki sorumluluk bilinci ile farkını ortaya koyuyor. Özellikle top tekniği, pas oyununa yatkınlığı, tatlı sert oyunu dikkat çeken ilk özellikleri. İlk resmi maçına Rafa Benitez döneminde çıkan Ake, sürekli olarak geniş kadronun bir elemanı olarak kendine takım içinde yer bulmaya başladı bile. Saçları ve biraz da yüz hatları neticesinde efsane futbolcu Ruud Gullit'e benzetilmekte. Futbolculuk döneminin son zamanlarında Chelsea'de top koşturan Gullit gibi bir süper star haline gelebilir mi bilinmez ama yetenekleri onu her zaman üst sıralarda tutacaktır diyebiliriz.

3. Youri Tielemans:

Henüz sadece beş yaşında bir çocuk iken Anderlecht'te kariyerine başlayan Tielemans 7 Mayıs 1997 doğumlu. Tielemans da tıpkı yukarıda bahsettiğim Sefa İşçi gibi U15 seviyesinde Belçika Milli Takımı'nın formasını sırtına geçirmiş vaziyette. Bu sezon içinde muazzam bir çıkış yaparak A takım kadrosuna ve ardından da sonradan da olsa oyuna girmeyi başardı. Orta sahanın göbeğinde ve savunmaya kırık olarak da oynayabilen Tielemans tıpkı Zelalem gibi heyecan verici bir top tekniğine sahip. Yine oyun görüşü açısından yaşıtlarının belki de ağabeylerinin bile çok önünde. Soğukkanlılığı ile gelen oyun olgunluğu ise yaşını da düşününce insanı hayret ettiren cinsten.Yakın zamandaki Romelu Lukaku örenğini de düşününce transfer yapabileceğini kestirmek zor olmayacaktır. Adından fazlaca söz ettirecek isimlerden biri daha.

2. Adrien Rabiot:

Adrien Rabiot, Paris Saint-Germain'in alt yapı mahsüllerinden birisi. Her ne kadar daha önce farklı akademilerde eğitim görmüş ve hatta bir dönem Manchester City ile kontrat imzalamış olsa da kaderi Paris'e onu sürükleyecekti. City'de İngilizler'in "homesick" dediği hatta  Jesus Navas'ta da var olan yabancı bir diyara adapte olamama sorunu onu da vurmuş ve Paris ekibinin yolunu tutmuş. Rabiot geçtiğimiz sezon Toulouse'a kiralandıktan sonra bu sezon PSG'nin kadrosunda kendine yer bulabildi. Geçtiğimiz yaz yaş grubunda Avrupa Şampiyonası Finali'nde Sırbistan'a karşı kaybeden takımın açık ara lideri ve bayrak oyuncusuydu. Orta sahanın merkezinde yer alan Rabiot'un topa hükmettiğini ve son dönem İtalyan yeteneklerinden biri olan Marco Veratti ile aşık atmaya başladığını söylemek sanırım yeterli olacaktır. Onu bu platformda görmek güzel olacak. 

1. Gedion Zelalem:

Arsenal'ın eski oyuncularından Danny Karbassiyoon tarafından Birleşik Devletler'de keşfedilen Gedion Zelalem 26 Ocak 1997 Berlin doğumlu, Etiyopya asıllı bir isim. Arsenal'ın içinde bulunduğumuz sezon öncesinde yapmış olduğu Asya Turu'nda dikkatleri üzerine çekti. "Yeni Fabregas" olarak lanse edilen Zelalem tahmin edebileceğiniz gibi orta sahanın göbeğinde oynuyor. Henüz 16 yaşında olmasına rağmen belirli bir "olgunluğa" sahip olduğunu söylemeliyim. Oyun görüşü ve oyun alanına hakimiyeti yaşına göre muazzam seviyede. Topa olan hakimiyeti de yine heyecan verici cinsten. Sanırım göze çarpan tek eksikliği de fizik. Buna rağmen önü son derece açık. Alman Milli Takımı'nda oynayacak olduğunu da düşünürsek first-class bir oyuncu olmaması için hiçbir sebep yok diyebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...