17 Haziran 2013 Pazartesi

Gözlemcinin Not Defteri: #13 Aymen Abdennour



Aymen Abdennour... 6 Ağustos 1989 Sousse, Tunus doğumlu olan futbolcu; Tunus'un en önemli kulüplerinin başında gelen Etoile Sportive du Sahel'de futbol hayatına başlar. Evvel dönemlerde sol bek ve özellikle sol kanatta forma şansı bulur. 2008'de imza atarak başladığı profesyonel kariyerinde Etoile forması ile toplamda 33 maça çıkıp beş de gol bulacaktır. Bu dönem boyunca Avrupa'dan gelen bir çok gözlemci ondaki cevheri görecektir. Werder Bremen kulübü 2009-2010 sezonunun ikinci yarısında onu kiralayarak somut bir girişimde bulunur. Toplamda altı karşılaşmada forma şansı yakalayabilen Abdennour'un geri döneceği konuşulur, geri de döner. Bir sezon daha Etoil'de forma giyecektir. 2011-2012 sezonunda ise tekrar Avrupa'ya, bu kez Fransa'nın Toulouse kulübüne imzayı atacaktır. Bremen ekibinde yaşadığı tecrübe onun Fransa'daki adımlarını sağlamlaştıracaktır. Bonservis bedeli açıklanmayan Abdennour, Toulouse'da toplamda 67 maça çıkar ve üç gol iki asistlik bir istatistik oluşturur. Burada bir fark vardır: Abdennour artık stoper oynamaktadır. Kariyerinde toplam 139 maç 10 gol ve üç asist bulunduran Abdennour, 2009'dan beri Tunus Milli Takımı'nda forma giymekte. Milli forma ile 26 maça çıkmış durumda.

Özellikler

Evrim geçirmiş hali ile asli bölgesi sol stoper olan Abdennour yukarıda belirttiğim gibi futbolda ilk profesyonel adımlarını sol kanat ve sol bekte atmıştı. Çok klişe olacak lakin bunun avantajını oyun kurma yönünden sağlamakta. Ciddi anlamda üst düzey stoperlere has o oyun kuruş özelliği, hanesindeki en büyük artı oluyor. Bunun getirisi olarak kendine güveni de üst düzey bir seviyeye çıkıyor. Maç içinde topla Gerard Piquevari çıkışlarını sık sık görebilmekteyiz. Zaman zaman bu güven onu hataya sevk etse de geneli itibari ile fark yaratması açısından yarar kat sayısı daha fazla. Topla olan bu ilişiğini de istatistik kağıdına pozitif olarak yansıtıyor. Maç başına 45 pasla oynaya Abdennour'un başarılı pas yüzdesi 86. Ligue 1 standardında ciddi rakamlar. Ayağının temizliğinin yanı sıra hava toplarında da iyi seviyede bir stoper olarak göze çarpmakta. Bunlara ek olarak açık alanda yakalandığında uzun bacaklarının da getirisi ile hızlı oluşu büyük önem arz etmekte.

Eksi hanesine yazılabilecek şeyler ise tıpkı artı hanesine yazılmış olanlar gibi somut şeyler. İlk olarak rakipleri ile temaslı oynamayı sevdiğinden ötürü maç içinde sarı kart görmeye meyilli bir isim. Tabii ki abartı bir durumdan söz edemeyiz. Topa agresifliği zaman zaman abartabiliyor. Ligimizin standartları Ligue 1'e sertlik bakımından -görece- yakın olduğundan ötürü pek bir fark yaratmayacaktır lakin belirtmekte fayda görüyorum. Bunun dışında ilk sezonunda yaptığı katkının üzerine çıkması beklenirken belirli bir standartta kalması üst kademeye(Top Class) geçip geçemeyeceği konusunda kafalarda soru işareti yarattı.


İleride Nereye Gider?

Henüz 23 yaşının içinde olan Abdennour'un Avrupa'nın önde gelen bir çok takımı tarafından rapor edildiğini biliyoruz. Buna karşın hiçbirinin somut bir girişimi henüz olmadı. Yüksek ihtimalle yukarıda belirttiğim o kafa karıştırıcı soru işaretleri onları da meşgul ediyordur. Buna karşın ligimizin standartlarında "tertemiz" bir stoper olacağız da transfer edilmesi durumunda aşikar.

Fiyat Aralığı Ne Olur?

Market değeri olarak 5-6 milyon Euro paha biçilen Abdennour için başkan Olivier Sadran'ın tok satıcı rolünü üstlenmesi bekleniyor. Buna karşın market fiyatının çok üstünde bir bedel ödenmeden Abdennour kadroya katılabilir. Bonservise bu parayı yatırıp yatırmamak ise kulübün elinde var olduğu söylenen "Pedro Franco" vb. kalitedeki isimlere bağlı. Şu da aşikar ki Abdennour ciddi anlamda defansif açıdan sınıf atlatacak bir isimdir.


Oyuncu hakkında fikre sahip olmak isteyenlerin şu videoyu izlemesini tavsiye ederim.

Ufuk Tolga Aldırmaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...