17 Temmuz 2013 Çarşamba

Düğünde Kalabalık, Taziyede Yalnız

Çarpıcı kısmını başlığa yazayım dedim. "Faruk Arhan-Diyarbakırspor: Düğünde Kalabalık,  Taziyede Yalnız" kitabın yazarı ve tam ismi.

Bu kitabı okumak nereden esti hemen açıklayayım. Adını yazsam mı diye düşündüm ama sonra yazacaklarımdan ötürü vazgeçtim. Çok yakın arkadaşlarımdan biri, hatta arkadaştan da öte dersek daha doğru olacak, hediye olarak bu kitabı almıştı. Kitabı almadan önce aramızda konuşurken(kuvvetle muhtemel bu tarz konulara daha ilgili olduğumu düşünerek) ülkemizdeki Kürt sorununun açıklandığı, tarihsel sürece vurgu yapan bildiğin bir kitap var mı diye sormuştu. Ben de maalesef ama araştırırız illa ki buluruz yeter ki sen eğil şu konunun üstüne demiştim, denk geldi işte.

Ön yargılar oluşmasın diye peşinen söyleyeyim, kendisi ilk oyunu tıpkı benim gibi geçtiğimiz seçimlerde kullandı. Sağın en uç partilerinden biri olarak nitelendirebileceğimiz kesime hitap eden bir partiye oy verdi(en azından ben öyle biliyorum). Özellikle terör sorununun bitmesi için böyle bir yolu seçmişti. Ardından bu kitabı okudu. Hatta kendisinden özür dileyeyim kuvvetle muhtemel yanlış hatırlıyorumdur o yüzden muğlak bir zaman belirlemesi yapayım, Gezi Parkı Direnişi'nden önce bitirmişti. Üstüne gelen Direniş ve medyanın üslubu ile "Bunlar doğudaki vatandaşlara da bunu mu yapıyorlardı amk?" şeklinde isyan eder biçimde kendi kendini sorguluyordu. Aslında apolitik diye tabir edilen bir insan kendince doğruyu bir şekilde görebilmeye başlamıştı. Size göre yanlıştır, bana göre doğrudur; bu noktayı tartışmıyoruz. Ben sadece benim görüşlerimi az çok bilen insanlar fazla abartmış olacağımı düşünmesin diye gerçeği çıplak halde yazıyorum. İşin özünü söylemek gerekirse belki de bu kadar kelimeyi sırf açıklama yapmak için art arda sıralamam bile başlı başına bir sorundur ya, neyse.

Kitap eğer futbol kültürüne az çok aşina iseniz, şehir takımlarına merakınız varsa kesinlikle kitaplığınızda bulunmalı derim. Tarihsel sürecin açıklanması muazzam. Sıkmadan kısa bölümler şeklinde açıklamalar yapılıyor. Bunun yanı sıra yine tarihsel süreçteki bölgesel ve ülke çapındaki çeşitli olayların tüm çıplaklığı ile aktarılması büyük önem arz ediyor. Tarafsızlık ilkesine uyduğu için asılında burada yazara teşekkür etmek gerekir. Bu siyasi olayların ve Diyarbakırspor üzerine oynanan oyunların ya da Diyarbakırspor'a devlet eliyle gösterilen töleransın da birbiri ile iyi harmanlanması kitabı bir solukta bitirmenizi sağlıyor. Bütün bunları geçtim eski oyuncular ya da başkanlar ile yapılmış söyleşiler için bile okunulası bir kitap olarak göze çarpıyor. Diyarbakırspor özelinde aslında Türkiye Futbolu'nun da sorunlarına eğilmiş olan yazar acaba isteyerek mi bunu yaptı yoksa sadece realiteyi mi gün yüzüne çıkardı diye kendime soramadan edemedim.

Başlamam zor oldu, burun kıvırdım ama kah çok eğlendim kah siyasi olaylara takıldım kaldım. Açıkçası böyle bir tat vereceğini düşünmedim ama ülkemizde eksik olunan bu tarz spor araştırmaları, romanları, yazıları kıtlığında yapısı itibari ile farklı bir yere konması gerektiğini düşündüğüm bir eser olmuş. Okuyunuz, içindekilerin sizi etkileyeceğine eminim hatta okutunuz.

Ufuk Tolga Aldırmaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...