19 Nisan 2012 Perşembe

Londra'da Hatt-ı Müdafaa


Yaklaşık iki gün önce yazdığım “Epik Rekabet” yazısında Chelsea-Barcelona rekabetinin tarihsel bir kısmını değerlendirmiştim. Kronolojik olarak son maçın oynandığı tarih olan 2009’daki maçtan dem vurmuştum. Bu gece de halkaya bir yenisinin ekleneceğini, keyifli bir mücadele izleyeceğimizi belirtmiştim.

Kısa bir özetini yaptığım yazının birebir sonuna ekleyebileceğimiz bir mücadele yaşandı. Barcelona 2009’da Stamford Bridge’de bıraktığı Chelsea’yi aynı şekilde buldu. Sadece bir takım isimler değişmişti.

Barcelona 4-3-3 formasyonunda başladığı mücadelede, Chelsea’nin yapmış olduğu ön alan baskısının sonlanışının ve geriye çekilmesi ile 3-4-3’e evrildi. Chelsea öyle bir kapanıyordu ki defans ve orta sahası arasında 10 metre ya vardı ya yoktu. Bu iki blog arasına girebilmek bile çok sıkıntılı bir işti. Nitekim Barcelona bu zorlu işi birkaç kez yaptı. Gol pozisyonları da buldu lakin bunları kaçırdı. Chelsea ise beklendiği gibi kontra-atak futbolunu oynuyordu. Yaptıkları şey orta sahada kaptıkları topları Drogba’nın önüne bırakmak oluyordu. Drogba bunları harcayınca da sıkıntı baş göstermeye başladı. İlk yarının son dakikasında orta sahada kaptırılmaya zorlanan topla çıkış yapan Chelsea Ramires’in sürdüğü ve Drogba’nın inanılmaz koşusunun ardından bulduğu golle sonlanan pozisyon Chelsea’nin kurtarıcısı oluyordu.

İkinci yarı da aynı şekilde başladı. Alves’i sağ kanat olarak kullanıp oyuna genişlik kazandıran Pep, Adriano’yu da aynı şekilde sol kanatta kullandı ve daralan oyunda bir pas opsiyonu daha oluşturdu.  Barca biraz daha telaşlı oynamaya başladı. Rakip kontra pozisyonu bulduğunda bu telaş daha da net görülebiliyordu.  Bloklar yine aynı şekilde kalıyordu. Blokların arasına girildiğinde de defalarca free-kick şansı bulundu. Puyol’un kafasının olduğu pozisyon hariç sıkıntılı bir duran top organizasyonu da vardı. Buna ek olarak oyunu kurcalamakta zorlanan Barca, pozisyon üretmekte zorlanıyordu. Son dakikada direkten dönen top da tamamlanamayınca maç sonucu belirlendi. Camp Nou’da ilk yazımın başlığına yaraşır bir mücadele izleyeceğimizden şüphem yok. İspanyollar zorlansa da turu geçecektir. Ama önce El-Clasico…

Ufuk Tolga Aldırmaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...