22 Haziran 2012 Cuma

Terazinin Ronaldolu Kefesi

Çeyrek final serimizin ilk bölümünü tamamladık. Beklenen tatta bir mücadele oldu. Hatta "Denge Oyunu" maç yazımın başlığına yaraşır bir mücadele de oldu diyebiliriz. Şakayı bir tarafa bırakıyoruz tabii efendim.

Kadrolara baktığımızda sadece Çek Cumhuriyeti'nde bir sürprize rastladı. O da Darida'nın başlıyor olmasıydı. Portekiz ise beklenen kadro ile mücadelede yer alacaktı.

Maç Çek Cumhuriyeti'nin egemenliğinde başladı. Yaklaşık bir yarım saatlik bölümde Portekiz'e top göstermediler. Bu anlatımdan inanılmaz baskılı bir oyun oynandığını çıkarıyorsunuz yanılıyorsunuz. Çekler bu topla oyunu efektifliğe dökmeyi beceremediler. Bunun sebeplerinden birisi Baros'un önde o hareketliliği sağlayamaması diğeri ise Darida'dan beklenen verimin alınamaması. Bu noktada Veloso'nun da etkin olduğu söylenmeden geçilmemeli. Portekiz'in ise böylesine topla oynamayı seven adamları varken topu ayağına alamaması ise gerçekten çok ilginç bir husustu. Kırkıncı dakikada zorunlu Postiga-Almeida değişikliğinden sonra ise işler değişti lakin bunun sebebi Almeida olmadı. Oyundan düşen Çekler ve insiyatif almaya başlayan Portekiz orta sahası olayın aktörleriydi. Ronaldo'nun röveşatası sonrası başlayan akınlar ikinci yarı başladığında da sürüyordu. Bu sefer topu ayağında tutan taraf Portekiz idi ve pozisyon olarak bunu oyuna dökmeyi beceriyorlardı.Özellikle Ronaldo'nun -turnuvada Almanya karşılaşması hariç- sol çizgiye bağlı kalmaması neticesinde gelen pozisyonlar dikkat çekiciydi. Dakikalar ilerledikçe golün gelmemesi sıkıntı yaratıyordu. Çekler'in katı defansif anlayışları uzaktan şutlar ve ikiye birler ile delinmeye çalışıldı fakat olmadı. Yetmiş dokuzuncu dakikada Moutinho'nun Limbersky'i ekarte edip bireysel çabaları ile yarattığı pozisyonu Ronaldo kafası ile sonlandırıyordu. Golü Moutinho'ya yazsak abes kaçmaz. Gol sonrası Çekler'in bir atraksiyonda bulunmaması ve Bento'nun olağan değişiklikleri maçın sonunu getiriyordu.

Gruptan çıkamaz denilen Portekiz'in bu yarı finale çıkması ise önemli. Bu noktada aslan payı Bento'da. Ronaldo'nun çizgi prangasını kırması direkt olarak etki yarattı. Şimdi rakiplerini beklemeye geçecekler. İspanya-Fransa eşleşmesinden gelecek olan taraf Portekiz'in rakibi olacak. İsimler büyüdükçe beklenti de artıyor. Güzel bir süreç bizleri bekliyor, bekleyelim.

NOT: Çekler adına benim açımdan en büyük kazanç sağ kanatları. Selassie-Jiracek ikilisi bundan sonra özel ilgili olduğum listeye eklenecek. Teşekkürler Çek Cumhuriyeti!

Ufuk Tolga Aldırmaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...