9 Mart 2013 Cumartesi

Gözlemcinin Not Defteri: Andrea Bertolacci



Bertolacci 11 Ocak 1991 yılında İtalya'nın başkenti olan Roma'da dünyaya geldi. Küçük yaşta AS Roma'nın alt yapısına dahil olan Bertolacci, yavaş yavaş yükselmeye başlar. Profesyonel adımı da attıktan sonra Serie B takımlarından Lecce'ye kiralanır. Lecce'de altı maça çıkan genç yetenek takımına bir asistlik katkıda bulunur. Takımı Serie A'ya yükselirken FM oynayanların iyi bileceği co-ownership anlaşması ile bonservisinin yarısı Roma'dan alınır. On maçta attığı dört gol dikkatleri çeker. Özellikle Juventus'a karşı sonradan girip attığı galibiyet golü önemlidir. Ona ilk kez forma şansı veren Luigi De Canio görevden ayrıldıktan sonra onun için şunları söyler: "Andrea büyük bir kariyer için her şeye sahip. Yaşına göre olgun bir isim. Ona mümkün olduğunca forma şansı verdim. Umarım Lecce onun bonservisini de alır." Daha sonra Lecce'de bir sezon daha geçirip yirmi sekiz maçta üç gol üç asistlik performans gösterir. Genç yaşına rağmen sürekli çabalar. Bu sezonun başında ise ona ilk kez güvenen De Canio ile sezona başlayan Genoa'ya transfer olur. Sezona Zdenak Zeman ile başlayan Roma, Zeman'ın isteği doğrultusunda Panagiotis Tachtsidis karşılığında  2.5 milyon Euro ve De Canio'nun ısrarı üzerine Bertolacci'yi de verir. Bu sezon yirmi maçta sahada yer alan Bertolacci üç gol dört asiste daha şimdiden ulaşmış durumda.

Bertolacci'nin kariyerinin genel hatları böyle. İstatistiklerden de az çok kestirildiği gibi Bertolacci orta sahanın göbeği orijinli bir oyuncu. Buna karşın forvet arkası, ikinci forvet ve sol forvet gibi mevkiilerde de görev almış. Naçizane fikrim onun orta sahanın her bölgesinde oynamayı kaldırabilecek bir futbolcu olduğu yönünde. Tabii ki zorunluluklar dahilinde olunduğu zaman. 

Özellikler

Bertolacci iki ayağını da iyi seviyede kullanabiliyor. 1.79 boyunda ve 75 kilo. Güçlü bir fiziğe ve çevik bir yapıya sahip. Bunun neticesi olarak ikili mücadeleden kendini sakınmıyor. Kendini göstererek oynama tabirine uyan bir profil çiziyor. Bunların hepsine karşın atlet diye tabir edilen oyuncu sınıfına kesinlikle girmiyor. 

Fiziksel özelliklerinin yanında artılarına bakacak olursak en net biçimde söylenebilecek şey iyi bir pas istasyonu olduğu. Kısa ve orta mesafeli paslarında hata yaptığını nadir görüyorsunuz. Oyunu enine açmayı çok seviyor ve bunu iyi de beceriyor. Dikine attığı paslarda genellikle santraforunu ya da forvetini koşturma yolunu seçiyor. İyi anlaştığı bir partnerle acayip bir ikili olabilirler. Genoa'da yaşça diğer oyunculara göre çok küçük olmasına rağmen saha içinde onlara sürekli uyarılar yapıp kendini oyun içine atma peşinde. Bu da sorumluluk alma çabasında ve liderlik eğilimi olduğunu gösterir ki önemlidir. Ekstra olarak oyun bilgisi her İtalyan gibi ve taktik düzenin dışına çıkmayı sevmeyen bir yapısı var diyeyim siz anlayın. Bütün bunları bir kenara bırakacak olursak bana göre en önemli özelliği basiti gerçekten "basit" oynaması. Çok gösterişli bir oyuncu değil. Görev adamı gözüyle bakmak yanlış olmayacaktır. 

Eksiler hanesine gelecek olursak kendi hakkında verdiği bir röportajda da altını çizdiği gibi hız, hız, hız. Söylediğine göre hızlanma çalışması yapıyormuş. O bir nebze derdine çare olur ama en üst klasmana çıkmasına engel olabilecek bir dert. Bunun yanında hava toplarında vasat bile değil. Duran toplar kullanılırken kendisini ön direğe atması suratta tebessüm bırakan cinsten. Kısa ve orta mesafe paslarını o kadar övdükten sonra eksik hanesine uzun mesafe paslarını yazmazsam eksiklik hissederim. Bu yılki pas yüzdesi 78.8. İnanın hata payının oluştuğu kısım uzun paslardan ötürü. Çalışıp giderilebilecek eksiklik. Fazla dert edinmeye gerek yok. Son olarak yüzdeli şut kullanmasına rağmen bazen denememesi benim gözüme battı diyebilirim. Buna ne kadar eksik diyebilirseniz, size kalmış. 

İleride Nereye Gider? 

İtalyan milli takımının alt yaş kategorilerinde tüm seviyelerde forma giymiş bir isim Bertolacci. İtalya'nın baş takımlarına gidecek potansiyele sahip lakin orada kalıcı olup olmayacağını da bu eksiklerini kapatması belirleyecek. Yurt dışında İngiltere ve İspanya'da tutunabileceğini pek zannetmiyorum. Baş altı takımların hedeflerini rahatlıkla kaldıracaktır lakin oyun temposu onu şu haliyle zorlar. Ülkemize gelse getiren çok temiz iş yapar lakin sanmıyorum. Göreceğiz. Umarım beni yanıltmaz Bertolacci.

Fiyat Aralığı Ne Olur?

2-4 milyon Euro civarı. Sezonu nasıl bitireceği çok önemli. 

NOT: Unutmadan belirteyim, toplamda 78 mücadeleye çıkmış olmasına karşın ilk on birde yer alma sayısı henüz 39. Sayıların biraz düşük kalmasının sebebi de budur. 

DİP NOT: Bertolacci, taraftarlar tarafından Roma Akademisi'nin son yıllarda yetiştirdiği en yetenekli futbolcular arasında gösterilmekte.

Ufuk Tolga Aldırmaz


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...