16 Mart 2013 Cumartesi

Gözlemcinin Not Defteri: #2 Sebastien Corchia




Sebastien Corchia 1 Kasım 1990 Paris doğumlu bir Fransız. Aynı zamanda İtalyan pasaportu da bulunan Corchia çifte vatandaşlık hakkına sahip. Buna karşın A milli takım seçim hakkını hala kullanmamış olsa da Fransız Milli Takımı'nda oynamasına kesin gözüyle bakılıyor.

Corchia doğduğu bölgenin takımı olan Rosny-sous-Bois'de futbol yaşantısına başlar. Henüz altı yaşında girdiği yerel kulüpten sekiz yaşında Villemomble Sports'a geçer. Buraya kadar pek önem arz etmeyen isimler bundan sonra önemli hale gelecek. Sadece İle-de-France bölgesinin en iyi gençlerinin girebildiği ve ülkenin en önemli futbol akademilerinden biri olan Clairefontaine futbol akademisine-Nicolas Anelka,Thierry Henry gibi önemli isimlerin yetiştiği akademi.Hatta Moussa Sow'u da dahil edebiliriz.- girme başarısını gösterir. Birkaç yerel takımla da maçlara çıktıktan sonra Paris Saint-Germain'in alt yapısına girmeyi başarır. Henüz on dört yaşındadır. On altı yaşına kadar burada kalmaya devam eder. Buna karşın 2006 yılında Ligue 2 ekiplerinden Le Mans'ın ciddi teklifini yarışmacı takımlarda boy gösterebilmek için kabul edecektir. 2009'da ilk resmi maçına çıkar. 2008-2009 sezonu boyunca dokuz, 2009-2010 sezonunda 35, 2010-2011 sezonunda 36 karşılaşmaya çıkacaktır. Başarılı ve istikrarlı geçen bu son iki sezonun ardından Ligue 1 ekiplerinden Sochoux'ya transfer olur. Transferin bedeli açıklanmasa da bir milyon Euro civarı bir para dillendirilmişti. Geçtiğimiz sezon ilk sezonunu yaşayan Corchia 31 karşılamada yer aldı. Bu sezon da neredeyse sektirmeden oynamaya devam ediyor. Kariyeri boyunca 181 maça çıkıp -ki bunların 100'ü genç yaşına rağmen Ligue 1'de- 8 gol ve 14 asist istatistiğini hanesine yazdırmıştır. Bunun yanında küçüklükten beri formasını giydiği Fransa Milli Takımı'nın alt yaş kategorilerinde elliden fazla maçta forma giydi. Ekstra olarak kariyeri boyunca direkt kırmızı kart görmediğini ekleyelim. 

Özellikler

Her şeyden önce çok istikrarlı bir isimden bahsediyoruz. Hiçbir ciddi sakatlık problemi yaşamayan ve agresif tavırları olmayan bir isim. Devamlılığın günümüz futbolunda ne denli önemli olduğunu düşünecek olursak ilk olarak bunu lanse etme gereği hissetmemi anlayışla karşılarsınız. Pozisyon bilgisi yüksek bir isim. Bunun getirisi olarak defansif aksiyonlarda yer tutuşunun hatalara mahal bırakmayacak düzeyde olduğunu göreceksiniz. Buna karşın 1.75 boyunda olması neticesinde yüksek toplarda ters kademeye girme konusunda sıkıntı yaşamasına neden oluyor. İkili mücadelelerde yere sağlam basmasına karşın yine aynı sebepten hava toplarını kazanma yüzdesinin son derece düşük olduğunu görüyoruz. Tabii bunlar bir bek için ne denli handikaplar oluyor orası muamma. Bunların yanı sıra defansif açıdan ele aldığımızda markaj yeteneğinin yeterli seviyede olduğunu ve bununla birlikte top kapma becerisine iyi seviyede sahip olduğunu gönül rahatlığıyla belirtebilirim. Öyle ki Ligue 1'in bu konuda en önemli ismi olan Paris Saint-Germain'li Christophe Jallet'nin maç başı ortalaması 2.8 iken Corchia'nın 2.4. Bunun yanında flaş transferlerden biri olan Gregory van der Wiel'ın ortalaması da 1.9. Ekstra olarak interception diye tabir edilen oyuncuyu engelleme, topla arasına girme ortalaması 3.2. Bu da onu bu alanda Ligue 1'in en iyisi yapıyor. Son olarak bir bekten savunma anlamında bekleyeceğiniz ölçütlerden biri olan top kaybı alanında liginin kendi mevkiisinde Gary Bocaly'nin ardından ortalama 0.1'lik bir fark ile ikinci sırada yer aldığını söyleyebiliriz. Son derece düşük bir oran olarak göze çarpıyor. 

Hücum özelliklerine gelecek olursak en önemli özelliğinin hızı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Patlayıcılığı ile de birleşince takımının hücum gücünün önemli bir payını alıyor. Bunun yanında dribling yeteneğinin üst düzey olması ve "koşu kalitesinin" de yüksekliği önemli. Topla bocalayan tiplerden değil. Önündeki partneri ile olan uyumu hücum bölgesinde pek önem arz etmemesine rağmen defansif organizasyon açısından dikkat edilmesi gereken bir husus halini alıyor. Bunun yanında topsuz oyunda henüz gelişimini pek sağlayabilmiş değil lakin iyi bir öğreticinin elinde önemli bir seviyeye ulaşabilir. Sürpriz koşuları ve şutlarının da çok ekmek yediğini söylemeden geçmeyelim.

Velhasıl kelam onun için komple bir bek diyebiliriz. Bunun yanında onu daha da "komple" yapacak noktayı sona sakladım. Corchia sol ayağını da kullanabiliyor. Bu da onu haliyle sol bekte de kullanılabilir bir hale sokuyor ki versatil hale gelmesi açısından önemli. 

İleride Nereye Gider? 

Fransa U-21 takımının kaptanı ve Clairefontaine etiketi ile ülkesinin büyük takımlarında yer alması iş değil. Avrupa'nın baş ve baş altı kulüplerine atlayabilecek mi asıl soru bu. Kesin konuşmaktan özellikle yazılarımda kaçınsam da onun önemli bir oyuncu haline geleceğine kalıbımı basabilirim. 

Fiyat Aralığı Ne Olur? 

Çok zor soru. Bu yaz bir transfer yapabileceğini düşünüyorum. Gareth Bale ve Neymar gibi oyuncuların uçuk rakamlar karşılığında transfer olacakları konuşulurken onun da değerini bir rakamı ile başlayan çift hanelerde görebiliriz. He olur da transfer olmaz bir sonraki yazı bekleriz. Elbet bir gün olacak.

NOT:Sıkıştıracak bir yer bulamadım.Kendine güveni üst seviyede. Bunun yansıması olarak frikiklerin veyahut penaltıların başına kendisini "atayabilir". Misal şurada.

Ufuk Tolga Aldırmaz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...